Wednesday, March 7, 2007

Big Brother is Watching Us

Cesur Yeni Dünya'da insanı hayallere ve düşünmeye teşvik edemiyeceği bir düzen kuruluydu. Ve bu düzene kitaplar dahil edilmedi.Çünkü kitaplar bireysel okunur ve bireysellik insanı düşünmeye sürükler ve toplum sorgulanamıyacak kadar tek vicuttur. Her birey toplumun yerine başka bir hücrenin de geçebileceği bir hücresidir.Herkesten vaz geçilebilir bu durumda. Sonuç olarak toplum istikrarının sağlanabilmesi için bilgi alma ve bu bilgiyi palaşma özgürlüklerinin olup olmadığını bile bilmeyen bir toplum yaratıldı.Sorgusuz hayatından memnun çalışan ve tüketen bir toplum.Ford(en üst kişi,tolumun zihni) herşeyi bilir ve sorgusuz sözleri kabul edilir. Ve o "our Ford" larıdır sorgusuz. "cemaat,özdeşlik,istikrar"onun bu toplumu ve düzeni oluşturma sebebidir.

1984 kitabında BIG BROTHER(ki BBG ve Big Brother gibi kamera dolu bir evdeki insanların gözetlendiği yarışma programlarına ilham olmuştur hatta ismide dahil bire bir kullanılmıştır.) aynı görevi üstlenmiştir. Bu karakter "gerçekler hiç önemli değil, geleceği değiştirmek için geçmişi silmek gerekir" der. Ve bu kitapta herşeyi gören herşeye sahip olan teogratik bir devlet kurgusu vardır. Bu devlet "Cesur Yeni Dünya" kitabı ve "Alphaville" filmindeki gibi (bunu yapış sebepleri biraz farklı olsada) vatandaşların tüm duygularını kör eder.Ve bu yolla onları sürekli devam eden bir savaşa motive eder.
Ve bir çok yönüyle de Zamyatin 'nin "biz" kitabıylada benzerlik değil kurgusal aynılığa sahiptir.
Aynı benzerlik Ray Bradbury'nin Fahrenheit 451 'de de (1951) mevcuttur. Eserde, kitapların itfaiyeciler tarafından yakıldığı, insanların sadece televizyonda beyin yıkayıcı şovlar izlediği ve kitap bulundurup düşünen insanların yok edildiği bir gelecek kurgulanmıştır.



Not:Bu yazı yakın vadede tekrar düzeltme ve eklemelerle aynı başlık altında yayında olacaktır.

merve şendil

No comments: